Bizi takip edin
|
EN

EKOKENT Araştırma ve Uygulama Merkezi

Karşıyaka Turizm Master Planı, 2009-2014

Özet

Karşıyaka Belediyesinin stratejik hedefleri arasında yer alan Karşıya Turizm Projeleri konusunda bir araştırma yapılması ve araştırma bulgularından yola çıkarak 2009 -2014 dönemi için Karşıyaka Turizm Master Planı hazırlanması amacıyla yapılan bu çalışma, Karşıyaka Belediyesi Uzmanları ve İzmir Ekonomi Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından hazırlanmıştır.

Çalışma yöntemine göre, öncelikle bir durum değerlendirmesine yönelik olarak yazılı kaynak ve dokümanlar incelenmiş ve literatür taraması yapılmıştır. Daha sonra Belediye çalışanları ve diğer paydaşlarla odak grup toplantıları yapılmıştır. Bu toplantıların sonucunda turizm açısından fırsatlar ve tehditler belirlenmiş ve bunların değerlendirilmesi amacıyla sahip olunan avantajlar ve güçlü yönler ile dezavantajlar ve zayıf yönler değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, üst yönetim ve Başkanlık tarafından incelenmiş, görüş ve öneriler alınmıştır. Bu aşamada turizm planı çalışması için gerekli durum değerlendirmesinin belediye ve paydaşlar yönü tamamlanmıştır.

İzleyen aşamada Karşıyaka’da yaşayan vatandaşların turizm konusundaki, tutum, davranış ve değerlendirmelerini belirlemek üzere kapsamlı bir anket çalışması yapılmıştır. Anketin hazırlanmasında durum değerlendirme sonuçları ve istatistiksel değerlendirme kriterleri esas alınmış ve araştırma sonuçlarının güvenilirliği sağlanmıştır. Anket 1400 civarında Karşıyaka’lıya uygulanmış ve bu şekilde turizm projesi kamuoyunun bilgisine ve değerlendirmesine sunulmuştur.

Bölgenin ve Karşıyaka’nın turizm potansiyeli ve bu potansiyelin harekete geçirilmesinde Karşıyaka’lıların görüş ve önerileri ile desteğinin alınması planın  gerçekleştirilmesine yönelik önemli bir adım olmuştur.

Yapılan kapsamlı bir alan araştırması ve paydaş analizi sonuçlarına göre hazırlanmış olan planda 2009 – 2014 faaliyet dönemi için stratejik hedefler;

  • Mavişehirde yat limanı yapılması,
  • Turan ve Salhane bölgesinde eğlence ve konaklama tesisleri kurulması,
  • Karşıyaka’da yelkencilik faaliyetlerinin geliştirilmesi,
  • Doğançay’da Şirince benzeri bir köy oluşturulması,
  • Tur paketleri (Smyrna gibi çevre yörelere gezi paketleri).

olarak seçilmiş ve turizm planının temel önermeleri olarak vurgulanmıştır. Karşıyaka Belediye sınırları içindeki projeler için belediyenin yetki alanı çerçevesinde çalışmalar hemen başlatılabilecektir. Stratejik hedeflerin seçiminde, sektörün durumu, durum değerlendirmesi sonuçları ve araştırma sonuçları birleştirilmiş ve mevcut olanaklarla gerçekleştirilmesi mümkün olabilecek projelere öncelik verilmiştir.

Ayrıca sınırlar dışında kalan bölgelerdeki projeler, yaratılacak ekonomik faydanın komşu belediyelerle birlikte paylaşılacağı gerçeği göz önünde bulundurarak ve teknik açıdan bu tür projeleri birbirinden ayrılmasının ve bölünmesinin mümkün olamayacağı düşünülerek ortak gerçekleştirilebilecek projeler olarak önerilmektedir.

Mavişehir Yat Limanı, Karşıyaka Yelkencilik Faaliyetleri ve Karşıyaka’ya Tur Paketleri projeleri büyük ölçüde Karşıyaka Belediyesi inisiyatifinde olup ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının desteğini alabilecek nitelikte projelerdir.

Birincil öncelik verilmesi gereken projeler dışında geleceğe yönelik olarak vizyonu geliştirmeye yönelik turizm proje ve faaliyetleri de önerilmektedir;

  • Akvaryum Projesi: İzmir’de bir akvaryum kurulması konusu uzun yıllardan beri gündeme getirilmekte olup Expo 2012 çalışmaları dolayısıyla ön plana alınamamıştır. Ancak, böyle bir tesisin hem turistik ve hem de bilimsel açıdan çok yararlı olacağına inançla gerekli ön çalışmaları yapılmıştır. Örnekler incelenmiş örneğin Lisbon’daki Oceanario akvaryumu idarecileriyle yerinde görüşmeler yapılarak o büyüklükteki bir akvaryumun İzmir’de kurulması için onların da yardımcı olacakları sözü alınmıştır. Dünyadaki akvaryumların yüzde 80’inin planlamasını yapan bir danışmanlık firması ile konu iyice araştırılmıştır. Böyle bir tesisin Karşıyaka’da yat limanı ile beraber planlanması çok yerinde olacak ve Karşıyaka’ya Türkiye ve Akdeniz açısından bir çekim noktası kazandırılabilecektir.
  • Çocuk Müzesi ve Kütüphanesi: Yaptığımız ankette bu konudan bahsedilmiştir. Geçen yıl ABD’de yeni kurulmuş olan Çocuk Müzesinin bir benzerinin İzmir’de kurulması konusunu araştırmış ve Amerika’da böyle bir tesisin çok itibar gördüğüne, bir şehrin kimliğini etkilediğine tanık olmuştur. Çocuğun içinde bulunduğu mekânla ilgili söz hakkının olması ve dolayısıyla bir çocuk müzesinin katılımcı tasarım çalıştayları sonucu ortaya çıkmasının önemli olacağı, bu şekilde potansiyel kullanıcı çocuklar ve ebeveynlerin sürece dâhil edilerek projenin başarı şansı artırılabilecektir.
  • Kelebek Müzesi – Kelebek Evi: Sasalı Köyü’nde kuruluşu tamamlanan Doğal Yaşam Parkı’nın devamı olarak Karşıyaka’da mevcut parkların birinde belki de kurulması düşünülen üniversite kampusu içinde bir Kelebek Evi kurulması bütün yıl boyunca çekim noktası olabilecektir. Bu kelebek evi her yaştaki öğrencileri çekebilecek az maliyeti gerektiren ve işletmesi kolay olan bir tesistir. Kelebekler koza halinde Kosta Rika ve benzeri Orta Amerika Ülkeleri’nden oldukça ucuz bir fiyatla alınmakta ve metamorfozunu tamamlayan rengarenk kelebekler bir seraya salınmakta ve ziyaretçilerin üstlerine dahi konabileceği enteresan bir manzara oluşturmaktadır. Kelebeklerin çeşitli aylarda farklı olması ziyaretçilerinde devamlı gelmesini sağlamaktadır. Bu konudaki ön araştırmalar yapılabilecektir.
  • Antik Limanda Zaman Yolculuğu Projesi: Bostanlı Vapur İskelesi'ne yakın bir alanda bir Antik Liman inşa edilerek eski kayık ve gemilerin burada sergilenmesi ve bu bölgenin giderek bir deniz müzesine dönüştürülmesi mümkündür. Oluşturulacak bu alanda bir zaman yolculuğu animasyonu hazırlanması mümkün olacaktır. Bu konuda İsveç'in Kalmar kenti müzesi ile işbirliği yapılmaktadır. Karşıyaka Belediyesinden bir ekip Kalmar'da eğitime devam etmektedir ve Nisan 2009'da dönecektir.
  • Tenis Sporunu Geliştirilme ve Turnuvalar Düzenleme: Üniversite Olimpiyatları sırasında Tenis Karşılaşmaları Karşıyaka’da gerçekleştirilmiş ve bu amaçla çok sayıda tenis kortu ve ek tesisleri yapılmıştır. Bu altyapı olanaklarının değerlendirilmesi ve Karşıyakalılar için yeni bir fırsat yaratmak amacıyla, tenis dersleri, kulüp faaliyetleri ve turnuvalar düzenlemek dolaylı olarak turizme destek sağlayabilir.
  • Bospa; Bostanlı Pazarı: Karşıyakalıların ve çevre ilçelerde yaşayanların büyük ilgisini çeken Bostanlı Pazarı, yerli turizm yanında yabancı turistlerin de ilgisini çekecek bir potansiyele sahiptir. Karşıyaka Belediyesi, hizmet kalitesinin geliştirmesi ve denetimi ve tanıtımı konularında çalışmalar yaparak pazarın turizme olan katkısını artırabilir.
  • Yüksek Vadi Evleri Çevresinde Üniversite Kurulması: Proje bir turizm faaliyeti olmamakla birlikte bölgenin kalkınmasına hizmet edebilecektir. Eğitim alanındaki bu tür yatırımlar bilgi birikimi ve alt yapı olanaklarını gerekli kılmaktadır.

Bundan sonraki aşamalarda Hazırlanmış olan Turizm Master Planındaki her bir stratejik proje için uygulama plan ve programı hazırlanması, yapılacak faaliyetlerin belirlenmesi ve projenin detaylandırılması gerekmektedir. Yatırımcıların ilgisine sunulacak liman projeleri için ön fizibilite çalışmaları yapılabilir ve proje yarışmaları düzenlenebilir. Belediye bünyesinde turizm projelerine yönelik çalışma yapacak çalışma gruplarının oluşturulması ve ilgili kamu ve sivil toplum örgütleriyle temasa geçilerek katılımlarının sağlanması uygun olacaktır. Üniversitemiz bu konularda gerekli desteği vermeye her zaman hazırdır.

Saygılarımızla,

İEU Proje Ekibi

24 Mayıs 2009 - İzmir

SOSYAL MEDYA



İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.